FORMANDSBERETNING for året 1. januar – 31. december 2024

Fremlagt v/generalforsamlingen 17. marts 2025.

Generalforsamlingen 2024:
– blev også afholdt her i Støberisalen 18. marts med ca. 25 deltagere.
Den seneste film om projekter i Bukoba blev vist – den handler om miljøprojektet ”Empowering Women and Youth on Climate Change”.
De 3 film, som antropolog Rikke Schrader Andreasen har optaget og klippet, bliver brugt i vores oplysningsarbejde.
Ved valg til bestyrelsen i 2024 var der genvalg til Lisbeth Nørgaard, Gudrun Nørgaard, Flora Delcour og undertegnede. Conni Mark havde valgt efter 19 år i bestyrelsen ikke at genopstille. Tak til Conni for din store indsats. Du har heldigvis lovet stadig at følge os og hjælpe til ved særlige aktiviteter.
I stedet blev Lars Smith valgt som nyt bestyrelsesmedlem, og Bente Hansesgaard blev valgt som suppleant. Velkommen til jer. Dejligt med nye kræfter og ny inspiration.
Der var genvalg til revisorerne Niels Peter Nørgaard og Viggo Vangsgaard. Christen Møller blev genvalgt som revisorsuppleant.

Volontører:
I 2024 havde i 1½ måned 2 piger fra Mors udsendt som volontører på Mugeza Mseto Primary School – Kathrine Krogsgaard Madsen og Signe Dal Overgaard. De har haft et rigtig godt ophold i Bukoba og ville        gerne have medvirket i aften med en orientering, men er flyttet fra Mors og er i fuld gang med uddannelse og havde desværre ikke mulighed for at deltage.
Vi har desuden fået en henvendelse fra en kommende elev på diakonhøjskolen i Århus, som har mulighed for et udlandspraktikophold næste år. Vi afventer endelig ansøgning.
Vi har også fået henvendelse fra 4 tandlægestuderende, der også har mulighed for at lave et udlandsprojekt. De overvejer at tage til Bukoba til sommer. Vi afventer, de får deres projektanmodning godkendt af deres studievejleder.

Containerforsendelse:
Danidas renoverings- og forsendelsesbevilling er ændret således, at der altid skal indgå uddannelse i en forsendelse af dansk brugt, renoveret udstyr til skoler, klinikker, hospitaler og institutioner. Ordningen hedder nu Globus – Puljen for Globalt Engagement, Uddannelse og Samarbejde.

GLOBUS er en pulje, der har til formål at engagere danskere under uddannelse i verdensmålene og udviklingssamarbejdet. Puljen administreres af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU), som har vundet opgaven – i første omgang var det for en fireårig periode i 2022 – 2026. Vi er meget glade for, at Danida i januar valgte at forlænge puljen – nu til 31.12.2029.

1.marts 2024 sendte vi en ansøgning på kr. 322.650 til dækning af:
– forsendelse af en 40 fods container hovedsageligt med hospitalsudstyr
– indkøb af reservedele
– indkøb af brugt, renoveret IT-udstyr
– hjælp til rejse og ophold for 2 bestyrelsesmedlemmer og en anæstesi sygeplejerske
– hjælp til rejse og ophold for 1 lærer og en uddannelsesleder fra SOSU-Skolen Thy, Mors og Salling til etablering af en aftale med hospitaler og en sygeplejeskole i Bukoba-området, så danske SSA-elever kan tage 4 ugers praktikophold i Bukoba.
I maj fik vi bevillingen, så vi kunne fortsætte planerne med de nye aktiviteter.

25. maj – 5. juni gennemførte vi derfor en grupperejse til Bukoba for 9 personer:
4 bestyrelsesmedlemmer
3 personer fra SOSU-skolen
2 medlemmer – Martin Horsted, der var med på sit første besøg i Bukoba, og som blev vist rundt til vore projekter.
Derudover deltog kunstmaler Finn Have, der var på sin 4. rejse med workshops for børn og unge.

I løbet af foråret og sommeren samlede vi udstyr – især hospitalsudstyr, og 20. september var vi en flok fra bestyrelsen, der tog til Håndværkerprojektet i Aalborg, hvor vi deltog i pakning af udstyret. Containeren ankom til Bukoba 11. december uden ret mange dages ventetid på havnen i Dar es Salaam. Det er vi taknemmelige for, da vi er forpligtet til at betale havneafgift for hver dag, containeren venter på frigivelse af toldmyndighederne i Dar es Salaam. Tak til donorer af udstyr: private, institutioner og skoler.

Pensioneret anæstesisygeplejerske Flemming Laulund, der har arbejdet som frivillig for os siden 2016 har været på opfølgningsrejse til Bukoba i perioden 10. – 25. februar i år. I tirsdags var han på besøg hos mig og afleverede et ringbind med billeder og rapporter om hvert sted, han har besøgt i Bukoba, hvor han har tilset udstyret, vejledt i brug af det mere avancerede udstyr og også deltaget i reparation eller aftalt reparation med kirkens tekniske personale.

Det er en stor hjælp for os at have en fagperson, som også er an habil håndværker og tekniker til at følge op, inden vi kan afrapportere til Globus. Han er også god til at vurdere, hvilket udstyr hver enkelt institution har brug for, så vi ikke sender noget, der ikke bliver brugt. Han har også god kontakt til flere hospitaler i Danmark fra hans arbejdsliv, så han ved lidt om, hvad der står i kældrene på danske hospitaler og ikke kommer i brug igen.

En anden vigtig del af Globus puljen var forberedelse af og udsendelse af social- og sundhedsassistentelever til praktikophold i Bukoba.
I første omgang blev valgt ophold på Ndolage Hospital og Ndolage Sygeplejeskole.  22. november – 25. december 2024 var de 2 første elever på ophold i Bukoba: Sofie May Drew og Madalina Mirela Lupu var første hold.
Der har været gode oplevelser, og der har været udfordringer, som jo er naturligt, når man som ung elev kommer fra et vestligt land som Danmark, hvor man er vant til meget struktur og mange tekniske hjælpemidler og nu skal arbejde med lokalt personer i et fattigt land som Tanzania, hvor man ofte må klare sig med lidt.
Sammen med SOSU-skolen skal vi nu udarbejde PR-materiale til nye elever, og vi vil fremover inddrage en mentorperson, som kan støtte eleverne og være bindeled til det øvrige personale og ledelsen på praktikstedet.
Derudover er SOSU-skolen også interesseret i at sende pædagogiske assistent elever på praktikophold i Bukoba. Det vil så indgå i en ny ansøgning til Globus.

Kunstprojekt i Bukoba:
Samarbejdet med kunstmaler Finn Have fortsatte i 2024.
Fra 7. januar – 18. april 2024 havde Finn Have en stor udstilling i Nykøbing Mors Kirkecenter under titlen ”Et anderledes liv”. I udstillingen indgik Finns egne malerier, billeder af en af hans dygtigste elever Roman Rickenbacker og endeligt malerier og tegninger af elever fra handicap- og albinoskolen Mugeza Mseto Primary School i Bukoba. Der blev afholdt både fernisering og re-fernisering i Kirkecentret, hvor vi også fik mulighed for at deltage og gøre opmærksom på vores forening og vore projekter. Skoleelever og andre besøgende var forbi for at se udstillingen. Der blev også solgt billeder, og jeg er sikker på, det stadig er muligt at erhverve sig et af billederne.
Finn fortsatte med at samle midler til indkøb af materialer, og sidste forår søgte og fik han midler fra en fond, så han kunne deltage i vores grupperejse til Bukoba maj / juni.
Formålet med Finns Bukoba-besøg i 2024 var dels fortsat supervision til eleverne og dels renovering af en vandtank og sammen med elever på Mugeza Mseto at bemale den meget triste, grå vandtank.  Elevernes tegninger og malerier var skitser til malerierne på vandtanken. Vi andre fra grupperejsen havde mulighed for i løbet af besøget at komme forbi og se deres arbejde. En rigtig god oplevelse og en opmuntring for eleverne, at de kunne se deres arbejde i anvendelse.

Efter hjemkomsten har Finn arbejdet med udgivelse af hæftet ”Vandtankprojekt – Mugeza Mseto Primary School”. Der var udgivelse af hæftet 5. januar i år i Morsø Kunstforenings lokaler, hvor vi også fik mulighed for at deltage og fortælle om vores forening. Der deltog ca. 40 personer trods snevejr, så det var både Finn og vi meget stolte af.
Tusind tak til Morsø Kunstforening, fordi I igen har været så venlige at stille lokaler til rådighed.
Hæftet kan købes af Finn.
Vi har også stadig nogle af Finns bøger ”Cross Over” til salg.

Samarbejdet med Sarepta Women Group og Youth Training Organisation Projektet Empowering Women and Youth on Climate Change er støttet i et 2-årigt forløb med et tilskud fra CISU på kr. 443.156. 2 partnere i Bukoba var involveret: Kvindegruppen Sarepta Women Group og ungdomsorganisationen Youth Training Organisation.  Slutdatoen var 30.06.2024, så ved besøget i Bukoba i 2024 havde vi en hel dag med hver organisation, mødte deltagere, så hvad der blev arbejdet med ”ude i marken”, der blev indsamlet materiale til endelig afrapportering og projektregnskab, og vi deltog i en såkaldt festival med deltagere fra begge organisationer samt en æresgæst, som kom fra Bukoba Municipal Council. Fra begge organisationer var der deltagere, der fortalte om deres aktiviteter, og hvilken betydning det har haft for dem.
Begge organisationer havde en salgsbod med af produkter, der er fremstillet som en del af projektet.

Udover bestyrelsesmedlemmer har vi fået hjælp fra 2 af vore medlemmer: Katrine og Jan Dam Egeberg. Vi er meget taknemmelige for at få nye kræfter i arbejdet med ansøgning, regnskab og rapport, som er meget krævende, og Katrine deltog i opfølgningsbesøget juni 2023.

I projektet var afsat midler til oplysning i Danmark. Det har vi gjort bl.a. i vore foredrag, på Kulturmødet og via en brochure om projektet.

Ungdomsgruppen YTO er meget interesseret i at fortsætte samarbejdet i et nyt projekt, der hovedsageligt handler om indsamling af plastic, behandling af plastic til nye brugbare produkter og ikke mindst miljøoplysning til de unge deltagere.
Vi har derfor i år bevilget 2/3 af årets kommunale tilskud til et mindre projekt, som vi kan fortælle mere om ved næste års generalforsamling.

Donationer:
Nykøbing Mors Y’s Men’s Club har doneret os kr. 10.000, som er øremærket til renovering af  yderligere 2 vandtanke på Mugeza Mseto Primary School. Flemming Laulund har besøgt skolen under sit besøg i februar og har billeddokumentation med tilbage.
Børnene nyder, de nu har vand tæt på både skole og soverum, og det er en stor hjælp til skolens økonomi.

På anmodning fra skolen har vi sendt kr. 1.500 til renovering af et klasselokale, som nu kan bruges til hhv. malerum og lego-rum – til leg og læring. Lokalet låses af, når det ikke er i brug.

Igabiro Home for the Disabled har desværre været udsat for afbrænding af alle deres afgrøder pga. en brand i en udendørs elinstallation. Afgrøderne er vigtige både som mad til beboerne og som hjælp til hjemmets økonomi.
Vi har sendt dem kr. 10.000, så de kunne beplante på ny og heldigvis bor de et sted, hvor planterne gror hurtigt, så de forhåbentligt snart kan høste igen. Derudover fik de også skaffet midler til at opføre en lille stald og til at købe en ko, så de nu får mælk til beboerne.

Kulturelt Samvirke besluttede i efteråret på en ekstraordinær generalforsamling at nedlægge foreningen. Samtidigt blev besluttet, at samvirkets restbeløb skulle doneres til Morsø U-Landsforening.

Vi er utrolig stolte og taknemmelige for bevillingen på knap kr. 7.000, som også er øremærket til Mugeza Mseto Primary School. Der undersøges i øjeblikket, om pengene skal gå til nødvendige operationer til nogle af børnene eller til renovering af flere vandtanke.
Efter hjemkomst har Flemming Laulund informeret om, at nogle af de handicappede børn kan blive opereret gratis på et donorbaseret hospital i Arusha, men man mangler midler til transport og ophold. Børnene skal anbefales af en lokal læge, og skolen tager nu kontakt til en af vore venner ledende overlæge Eunias Ntangeki fra kirkens hospital i Bukoba.

Kulturmødet:
Sidste weekend i august 2024 var vi så heldige, at vi kunne deltage i Kulturmødet i regi af Nykøbing Mors Kirkes Kirkehave. Vi fortalte om vort arbejde, demonstrerede og fortalte om basket cookers og syprojektet med rygsække og sang tanzanianske sange, som vi også vil synge i aften.
Tak til vore medlemmer Conni Mark, Jørgen Lorentzen og Bruno Hvidberg, som medvirkede.

Årets projekt:
Vi bevilges kr. 30.000 af Morsø Kommune hvert år til projekter, vi selv vælger.
I 2024 delte vi bevillingen mellem 3 projekter:

  1. Support to widows and abandoned women – som støtter kvinder med høns eller geder, så de kan få et levebrød heraf og give dyr tilbage til projektet, der så kan støtte andre kvinder
  2. Fighting against chidren abuse – der arrangerer seminarer for at oplyse om, hvordan man ser tegnene på både fysisk og seksuel misbrug af børn, hvor man går hen for at anmelde det, og hvordan man hjælper børnene.
  1. Bukoba Sistership Organisation – vores forlængede arm i Bukoba, så de kunne etablere en lille mark med avocado træer og på sigt derigennem få en indtægt til foreningens administrationsudgifter.

Twiga Time:
Lisbeth Nørgaard er redaktør af Twiga Time, der i 2024 udkom i juli og i december måned.
Lisbeth får lidt teknisk bistand af sin søn Morten – så tak til både Lisbeth og Morten.
Hovedparten af vore medlemmer er online, og det holder administrationsomkostninger nede, at vi kan sende bladet og andre medlemsmeddelelser online. Det er dog stadig muligt at modtage materiale med alm. post for de medlemmer, der ikke er online.

Tak til Inge Merete, som sørger for udsendelse af medlemsmateriale.
Meddelelserne kan også læses på vores hjemmeside og på facebook.

Hjemmeside:
Vi får fortsat hjælp til ajourføring af vores hjemmeside af Inge Meretes søn Andreas – tak til Andreas. (Vi er meget glade for, at bestyrelsesmedlemmerne har voksne børn, der gerne vil hjælpe med praktisk arbejde og teknisk bistand).

Facebook:
Og tak til Flora, som nu efter Conni, ajourfører foreningens face-book side med nyheder.

H(Å)BB – Hjælp Bukobas Børn:
– Er en gruppe af elever på Morsø Gymnasium, som stadig eksisterer men desværre i år ikke har haft mulighed for at deltage i vore fælles møder.
Det er dejligt med de unges engagement. De samler ind ved fester på gymnasiet, salg af julekalendere og salg af kager i frikvarterer. Overskuddet går til Ntoma Children Center i Bukoba.

H(Å)BB-medlemmer stiller også gerne arbejdskraft til rådighed, når vi ude med vores salgsbod.

Mikrokreditter:
Selvom vi ikke har overført faste midler til projektet i 6 år, får vi stadig rapporter om projekterne. Pengene arbejder således videre, så nye ansøgere kan få et lån til start af en mindre virksomhed, og det er dejligt for os at følge med i, hvilke virksomheder, der har fået hjælp.
Vore samarbejdspartnere Bukoba Sistership Organisation udvælger sammen med en repræsentant fra Bukoba Municipal Council nye låntagere, og de opkræver også afdragene. Vi har bevilget, at der må opkræves 5 % i rente, for at vore venner kan få dækket deres administrationsomkostninger.
Vi har også lovet vore samarbejdspartnere at oplyse i Danmark om, at der stadig er stort behov for, at enkeltpersoner eller grupper kan få et lån til at starte en virksomhed. Så vi modtager selvfølgelig gerne bidrag øremærket mikrokreditter, hvis man gerne vil støtte det.

JEEP:
Der er jævnlig kontakt med vore venner fra Joint Energy Environment Project i Uganda, som bl.a. er behjælpelig med at modtage besøgende i lufthavnen i Entebbe og hjælpe dem videre med bus til Bukoba.

ELCT:
En del af vort arbejde i Bukoba foregår i samarbejde med medarbejdere fra den evangeliske kirke (Evangelical Lutheran Church of Tanzania). Kirken er altid parat til at modtage besøg fra Mors og stille deres personale og biler til rådighed for os.
I september 2024 havde vi desuden den store glæde at få besøg af biskop Keshomshahara fra Bukoba. Han var inviteret til Danmark af Danimission for at deltage i deres årsmøde. Han spurgte dem, om hjemrejsen kunne udsættes nogle dage, så han kunne besøge os. Han blev afhentet 2. september i Århus af Bente fra bestyrelsen og var sammen med os i Nykøbing i 3 dage. Han deltog i besøg på SOSU-skolen, på Morsø Kommune i møde med borgmesteren, i Nykøbing Kirke, hvor han deltog i veteran-gudstjeneste og mødte præsterne, blev interviewet af KunMors, var på privat besøg, på sightseeing på Sydmors og deltog i middag med bestyrelsen og andre venner. Og Peter – vores kasserer afleverede ham i Aalborg Lufthavn 6. september. Det var et meget positivt besøg med en interesseret biskop.

Salgsfremstød og foredrag:
I 2024 deltog vi igen i nogle gademarkeder:
10. maj: Foreningernes Dag i gågaden i Nykøbing
12. september: Uddeling af materiale om ”Verdens Bedste Nyheder på Havneområdet i Nykøbing i forbindelse med Træskibssejladsen.
8. december: Julemarked ved Næssund Færgen
14. – 16. december: Julemarked på Dragstrup Camping
Flere gange har vi været heldige, at Flora er kommet med sin autocamper ”Hygge”, så vores bod kan bygges op omkring bilen og et fortelt.

Foredrag:
I løbet af året har flere bestyrelsesmedlemmer afholdt foredrag efter invitation fra lokale foreninger, skoler og institutioner. Vi har som regel også vores salgsbod med, når vi afholder foredrag.

Kaffesalg:
Vi fortsætter det fine samarbejde med Prebens Vinhandel med salg af Bukoba Kaffe.

Information:
Vi bestræber os på hele tiden at informere om alle vore aktiviteter på hjemmesiden, face-book siden, via nyhedsbreve og Twiga Time.
På netavisen Globalnyt bruger vi muligheden for at annoncere om vore arrangementer – og derfra har man meddelt os, at de er glade for vores input, så læserne kan se, der også foregår noget udenfor København.
Tak for et godt samarbejde med de lokale medier Nordjyske, Ugeavisen, Limfjord Up-date og KunMors som altid er villige og interesserede i at fortælle om vort arbejde.

Verdens bedste nyheder:
Denne institution udsender hele tiden gode nyheder – ikke kun i forbindelse med årets uddeling af materiale i september måned.
Forleden læste jeg om 3 gode nyheder:
I 2000 døde 9,9 mio. børn under 5 år. I 2022 var tallet faldet til 4,9 mio.
Fra 2000 til 2021 faldt andelen af mennesker uden adgang til grundlæggende sundhedsydelser med 15 %
Fra 2015 til 2022 steg andelen af verdensbefolkningen med adgang til rent drikkevand fra 69 % til 73 %, og andelen med adgang til sanitet steg fra 49 % til 57 %

Det er vigtigt, at vi også ser og husker de gode nyheder og bevarer håbet for en bedre verden på trods af de mange dårlige nyheder, vi hører hver dag i øjeblikket.

Medlemmer:
I januar blev opkrævet kontingent for 2025.
Har man ikke fået betalt endnu, er der mulighed for at gøre det i aften. Vores kasserer Peter er klar til at tage imod pengene. Mobile pay kan også benyttes. Husk at oplyse:  kontingent og navn, når man overfører pengene.
Det er vigtigt for foreningens arbejde at have folkelig forankring via mange medlemmer. Dette fremmer mulighederne for at søge om midler fra offentlige fonde, og vi er meget glade for de nye medlemskaber, vi har fået i det forløbne år – især gennem engagementsprojektet og håndarbejdsarrangementer.

Samarbejdspartnere:
Jeg vil gerne takke vore samarbejdspartnere for fælles projekter i det forløbne år:
Morsø Kommune
Danmission
Danida
JEEP Folkecenter i Uganda
Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi
CISU
Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde

Tak til medlemmer og andre interesserede, der støtter vort arbejde, og tak til lokale medier, der altid er villige til at skrive om vore aktiviteter.

Bestyrelsen:
Til sidst tak til den øvrige bestyrelse for godt og positivt samarbejde.
Vi har nogle gode samtaler og diskussioner i bestyrelsen, og det er dejligt, at alle altid er parate til at tage fat, når der er brug for det, og vi er jo allerede i fuld gang med dette års aktiviteter.

Anne Mette Schrader
Formand