FORMANDSBERETNING for året 1. januar – 31. december 2023

Generalforsamlingen 2023
– blev afholdt i BIO Mors 30. marts, hvor vi kunne vise de 2 første film om vore projekter i Bukoba. Der var en film om arbejdet for og støtten til bedre forhold for børn med fysiske handicaps og børn med albinisme på kostskolen Mugeza Mseto Primary School samt en film om hospitalet Bukoba Town Health Center og forsendelse af brugt dansk hospitalsudstyr. Disse film er støttet af CISU (Civilsamfund i udvikling) under et engagementsprojekt og var produceret af antropolog Rikke Schrader Andreasen. I aften vil vi vise endnu film. Denne gang om et miljøprojekt i samarbejde med en kvindegruppe og en ungdomsgruppe i Bukoba. Filmene vil vi bruge ved foredrag og oplysningsarbejde. Tak til Rikke for de fine og informative film og tak til BIO Mors, som gratis lånte os biografsalen.
Ved valg til bestyrelsen i 2023 var der genvalg til Peter Kristensen, Lene Høgh og Inge Merete Kristensen.
Hans Nørgaard ønskede ikke at genopstille. Det var desværre ikke muligt at genbesætte den ledige plads, men generalforsamlingen gav bestyrelsen mandat til selvsupplering, hvis det var muligt. Indtil videre har vi gjort brug af hjælp fra medlemmer ved særlige opgaver.
Der var genvalg til revisorerne Niels Peter Nørgaard og Viggo Vangsgaard. Christen Møller blev genvalgt som revisorsuppleant.

Volontører:
I 2023 havde vi ikke volontører udsendt til Bukoba. Derimod har vi i år i 1½ måned haft 2 piger fra Mors udsendt som volontører på Mugeza Mseto Primary School – Kathrine Krogsgaard Madsen og Signe Dal Overgaard. De er på vej hjem og forventes at lande på Mors i overmorgen, så desværre kunne vi ikke i aften
få en spritny beretning fra deres ophold.
Men de har løbende holdt os orienteret og flere af vore samarbejdspartnere fra Bukoba har sendt os små beretninger og billeder fra deres ophold, og vi har kun fået gode tilbagemeldinger. Jeg vil senere vise nogle billeder fra pigernes ophold og arbejde.
Vi håber, vi senere på året kan deltage i en fælles time på Morsø Gymnasium, hvor vi kan fortælle om muligheden for at blive volontør i Bukoba.

Containerforsendelse:
Danidas renoverings- og forsendelsesbevilling er ændret således, at der altid skal indgå uddannelse i en forsendelse af dansk brugt, renoveret udstyr til skoler, klinikker, hospitaler og institutioner. Ordningen hedder
nu Globus – Puljen for Globalt Engagement, Uddannelse og Samarbejde.
GLOBUS er en pulje, der har til formål at engagere danskere under uddannelse i verdensmålene og udviklingssamarbejdet. Puljen administreres af Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde (CKU) og Ulandssekretariatet, som har vundet opgaven for foreløbig en fireårig periode i 2022 – 2026.
1.marts var der deadline for indsendelse af en ansøgning, og Morsø U-Landsforening har sendt en ansøgning
på ca. kr. 330.000 til dækning af:
– forsendelse af en 40 fods container med hovedsageligt hospitalsudstyr
– indkøb af reservedele
– indkøb af brugt, renoveret IT-udstyr
– hjælp til rejse og ophold for 2 bestyrelsesmedlemmer og en anæstesi sygeplejerske
– hjælp til rejse og ophold for 3 lærere fra SOSU-Skolen Thy, Mors og Salling til etablering af en aftale medhospitaler og sygeplejeskole i Bukoba-området, så danske SSA-elever kan tage 4 ugers praktikophold i Bukoba
Vi ser spændt frem til behandlingen af vores ansøgning.

Kunstprojekt i Bukoba:
Samarbejdet med kunstmaler Finn Have er fortsat i 2023, således at Finn Have stadig vejleder sine unge kunstelever online. Når det er muligt, sendes nogle af de unges kunstværker til Danmark sammen med danske besøgende i Bukoba.
April 2023 havde Finn Have en særudstilling på Odder Museum med nogle af sine egne billeder – men især med billeder af den dygtigste elev Roman Rickenbacker. Fra maj – juni 2023 blev udstillingen flyttet til Gallery ML i Viborg, og fra 7. januar – 18. april i år kan man se udstillingen i Nykøbing Mors Kirkecenter. Her er der også mulighed for at købe billeder – både af Finn Have selv, af Roman og af elever fra handicap- og albinoskolen i Bukoba. Man kan se udstillingen, når der er personale på kirkekontoret – eller træffe en særaftale med os eller Finn Have. Flere unge og skoleelever har været forbi som en del af deres undervisning. Finn Have har flere gange i årets løb afholdt foredrag om sit arbejde i Bukoba for at samle midler til indkøb af materialer til eleverne.
Vi har også stadig nogle af Finns bøger ”Cross Over” til salg.
Der kan også nævnes, at Finn Have tager med på årets grupperejse til Bukoba dels for at supervisere eleverne og dels for sammen med elever på Mugeza Mseto at male en meget stor trist, grå vandtank.

Engagementspuljen:
Det 2-årige engagementsprojekt med et CISU tilskud ca. kr. 100.000 blev afsluttet 31. mart 2023.
Projektet gik ud på at engagere 3 stærke grupper lokalt på Mors:

  1. egne medlemmer til ikke kun at være bidragydere men også få mere ejerskab og kendskab til vore projekter.
  2. etablering af håndarbejdsgrupper, der bl.a. syr tasker og afrikanske dyr af stof / khangaer fra Tanzania. Produkterne har vi bl.a. solgt, når vi har vores stand med til foredrag og på gademarkeder.
    Mens der sys, får deltagerne information om vort arbejde og vore projekter.
    Udover at sy bliver der også fremstillet basket cookers – moderne høkasser, som er energibesparende, når man laver mad, og der fremstilles voks klæde til at tildække mad i stedet for at bruge madfilm og stanniol.
    I projektperioden har vi afholdt 15 sy- / og aktivitetsarrangementer med ca. 90 deltagere.
  3. udbygge kontakten til unge på Mors, så vi kan være med til at åbne deres øjne for verden omkring dem, og oplyse dem om nødvendigheden i at få global indsigt, forståelse og samarbejde.
    Vi er jævnligt i kontakt med H(Å)BB-gruppen på Morsø Gymnasium, og Conni Mark og jeg har besøgt flere skoler for at fortælle om, hvordan unge kan deltage i udviklingsarbejde – bla. Morsø Gymnasium, Handelsgymnasiet, Landbrugsskolen, FGU og nogle folkeskoler og friskoler. Udover generel orientering har vi på nogle af skolerne afholdt aktivitetsdage, hvor elever har syet, lavet basketcookere og voks klæde.

I engagementsprojektet blev der fremstillet specialfoldere til og om hver af de 3 grupper. Vi har folderne med i aften, så I er velkommen til at tage et eksemplar og få lidt mere oplysning om foreningens arbejde. Selvom projektet officielt er afsluttet, fortsætter vi gerne med håndarbejdsprojektet, hvis der er interesse for det. Sig endelig til, hvis man er en gruppe eller bare sig selv, der gerne vil deltage.
De 3 film, som jeg tidligere har omtalt, var også en del af engagementsprojektet, så vi synes, vi har fået rigtig meget ud af de kr. 100.000, vi fik i tilskud fra Danida-ordningen. Der er desuden materiale til en generel film om bestyrelsens arbejde, besøg i Bukoba og om samarbejdet med de to kommuner.

Kulturmødet:
Sidste weekend i august 2023 var vi så heldige, at vi kunne få nogle timer 3 dage i træk på en fælles stand betalt af CISU. Udviklingsorganisationer, der samarbejde med CISU, kunne booke tider på standen og fortælle og formidle, hvad vi arbejder med. Vi er lovet af CISU, at de også i år vil bestille en stand. Så det ser vi frem til.

Årets projekt:
Vi bevilges kr. 30.000 af Morsø Kommune hvert år til projekter, vi selv vælger.
I 2023 delte vi bevillingen mellem 2 projekter:

  1. Support to widows and abandoned women – som støtter kvinder med høns eller geder, så de kan få et levebrød heraf og give dyr tilbage til projektet, der så kan støtte andre kvinder
  2. Fighting against chidren abuse – der arrangerer seminarer for at oplyse om, hvordan man ser tegnene på både fysisk og seksuel misbrug af børn – og hvor man går hen for at anmelde det, og hvordan man hjælper børnene.

Den danske ambassade i Dar es Salaam:
I 2021 besluttede regeringen at nedlægge nogle danske ambassader bl.a. ambassaden i Dar es Salaam pr. 31.12.2023. Det var vi selvfølgelig meget uenige i – man begyndte endda i god tid at sælge inventaret af fint dansk design men i september sidste år fik vi nyt håb, idet Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen var på besøg i Tanzania og udtalte, at man genovervejede beslutningen. Vores lille forening skyndte sig at skrive et brev til Udenrigsministeren og fortalte om det 40 årige samarbejde, der havde været mellem Morsø Kommune og Bukoba Municipal Council og om vore projekter i de 40 år. Vi fortalte også om vores kontakt til ambassaden både i forbindelse med containerforsendelser, ansøgning om visum, når vi har haft gæster fra Tanzania, og at samarbejdet også har været til gavn for Danmark, og det har vist os nogle værdier, vi ofte har glemt i vores travle verden.
Vi modtog en officiel bekræftelse på, at ministeriet havde modtaget brevet, men vi ved ikke, om udenrigsministeren selv har læst brevet, men i hvert fald blev det i november sidste år besluttet at bevare ambassaden i Tanzania. Vi skyndte os derfor at sende en tak til udenrigsministeren.

Møde med Tanzanias præsident:
Nu vi er i gang med de officielle oplysninger, vil jeg informere om, at et af vore medlemmer – Gonza Nørgaard blev udvalgt til at møde præsidenten fra Tanzania – Mrs. Samia Hassan Suluhu – under hendes officielle besøg i Norge i februar i år. Til dette besøg blev der udvalgt 5 personer fra Norge, 5 fra Sverige og 5 fra Danmark, som alle er født i Tanzania men nu bosiddende i Skandinavien. Vi er meget stolte af, at vores egen Gonza blev valgt som en af de 5 fra Danmark. Gonza fik lejlighed til at bringe et indlæg ved mødet med præsidenten, og i forvejen fik jeg mulighed for at skrive et notat om det mangeårige samarbejde mellem Mors og Bukoba, som Gonza kunne overrække sammen med vores brochuremateriale.
I notatet kunne jeg samtidig anmode om en lettere sagsbehandling ved modtagelse af vore containerforsendelser til Bukoba. Så vi glæder os til at se, om det får indflydelse ved fremtidige forsendelser.

Twiga Time:
Lisbeth Nørgaard er redaktør af Twiga Time, der i 2023 udkom i juni og i december måned.
Derudover er der i 2023 udsendt medlems- og nyheds brev i juli måned.
Lisbeth får lidt teknisk bistand af sin søn Morten – så tak til både Lisbeth og Morten.
Hovedparten af vore medlemmer er online, og det holder administrationsomkostninger nede, at vi kan sende bladet og andre medlemsmeddelelser online. Det er dog stadig muligt at modtage materiale med alm. post for de medlemmer, der ikke er online.
Tak til Inge Merete, som sørger for udsendelse af medlemsmateriale.
Meddelelserne kan også læses på vores hjemmeside og på facebook.

Hjemmeside:
Vi får fortsat hjælp til ajourføring af vores hjemmeside af Inge Meretes søn Andreas – tak til Andreas. (Vi er meget glade for, at bestyrelsesmedlemmerne har voksne børn, der gerne vil hjælpe med praktisk arbejde og teknisk bistand).

Facebook:
Og tak til Conni, der indtil nu har ajourført foreningens face-book side med nyheder.

H(Å)BB – Hjælp Bukobas Børn:
– Er en gruppe af elever på Morsø Gymnasium, som lever i bedste velgående, og mange gymnasieelever er involveret i arbejdet.
Vi er meget stolte af de unges engagement. Det er meget flot med de store summer, der samles ind bl.a. ved fester på gymnasiet, salg af julekalendere og salg af kager i frikvarterer. Overskuddet går til Ntoma Children Center i Bukoba.
Når det er muligt, deltager repræsentanter fra H(Å)BB i vores bestyrelsesmøder til gensidig orientering om vore aktiviteter. H(Å)BB medlemmer stiller gerne arbejdskraft til rådighed, når vi ude med vores salgsbod.

Mikrokreditter:
Selvom vi ikke har overført faste midler til projektet i 5 år, får vi stadig rapporter om projekterne. Pengene arbejder således videre, så nye ansøgere kan få et lån til start af en mindre virksomhed, og det er dejligt for os at følge med i, hvilke virksomheder, der har fået hjælp.
Vore samarbejdspartnere Bukoba Sistership Organisation udvælger sammen med en repræsentant fra Bukoba Municipal Council nye låntagere, og de opkræver også afdragene. Vi har bevilget, at der må opkræves 5 % i rente, for at vore venner kan få dækket deres administrationsomkostninger.
Vi har også lovet vore samarbejdspartnere at oplyse i Danmark om, at der er stort behov for, at enkeltpersoner eller grupper kan få et lån for at starte en virksomhed. Så vi modtager selvfølgelig gerne bidrag øremærket mikrokreditter, hvis man gerne vil støtte det. Således kunne vi ved besøget i juni sidste år overrække et beløb, vi havde modtaget i forbindelse med et foredrag.

Samarbejdet med Sarepta Women Group og Youth Training Organisation
Projektet Empowering Women and Youth on Climate Change er støttet i et 2 årigt forløb med et tilskud fra CISU på kr. 443.156. 2 partnere i Bukoba er involveret: Kvindegruppen Sarepta Women Group og ungdomsorganisationen Youth Training Organisation. Slutdatoen er 30.06.2024, så ved besøget i Bukoba i år skal der indsamles materiale til endelig afrapportering og projektregnskab.
Udover bestyrelsesmedlemmer har vi fået hjælp fra 2 af vore medlemmer: Katrine og Jan Dam Egeberg. Vi er meget taknemmelige for at få nye kræfter i arbejdet med ansøgning, regnskab og rapport, som er meget krævende, og Katrine deltog i opfølgningsbesøget juni 2023.
I projektet er afsat midler til oplysning i Danmark. Det gør vi bl.a. i vore foredrag og på Kulturmødet, og vi er glade for, at vi i aften kan præsentere en spritny brochure om projektet. Jeg har hentet den på trykkeriet for få timer siden, så den er knap nok tør endnu.
Ungdomsgruppen YTO er meget interesseret i at fortsætte samarbejdet i et nyt projekt, der hovedsageligt handler om indsamling af plastic og behandling af plastic til nye brugbare produkter. På vores foranledning har YTO kontaktet firmaet ”Strandet” i Vorupør, og vores arbejdsudvalg har besøgt ”Strandet”, hvor vi blev meget klogere på, at plastic er mange ting, og at det kræver viden og de rigtige maskiner til bearbejdning af plastic og til fremstilling af nye produkter.
Vi undersøger i øjeblikket, om vi har ressourcer i bestyrelsen til endnu en ansøgning til CISU, og om der er fonde, der passer til dette projekt.

JEEP:
Der er jævnlig kontakt med vore venner fra Joint Energy Environment Project i Uganda, og i juli 2023 havde vi besøg af lederen af JEEP – Ruth Kiwanuka og i august 2023 besøg af en ung mand fra kontoret på JEEP. Begge var her i et samarbejde med Nordisk Folkecenter i Ydby. JEEP havde for øvrigt fejret 40-års jubilæum i januar sidste år, og Nordisk Folkecenter kunne også fejrer 40-års jubilæum i juni måned sidste år.

40 års jubilæum:
22. maj 1983 blev underskrevet venskabsaftale på Det gl. Rådhus i Nykøbing. Her deltog fra Bukoba borgmester Luangisa og kommunal direktør Ibobo. Borgmesteren i Morsø Kommune var på det tidspunkt Knud Erik Jensen.
I maj 2023 var det derfor 40 år siden, vi påbegyndte dette frugtbare samarbejde. Det blev fejret med et pressemøde i Morsø Kommunes Administrationsbygning hvor borgmesteren og nogle kommunalpolitikere deltog. Vi havde også inviteret tidligere borgmester Knud Erik Jensen og foreningens tidligere formand John Tousig. Der kom fin omtale i lokale medier, og det var hyggeligt at genopfriske minderne fra 1983.

ELCT
En del af vort arbejde i Bukoba foregår i samarbejde med medarbejdere fra den evangeliske kirke (Evangelical Lutheran Church of Tanzania). Kirken er altid parat til at modtaget besøg fra Mors og stille deres personale og biler til rådighed for os.

Salgsfremstød og foredrag:
I 2023 deltog vi igen i nogle gademarkeder:
19. maj: Foreningernes Dag i gågaden i Nykøbing
14. september: Uddeling af materiale om ”Verdens Bedste Nyheder på Havneområdet i Nykøbing i forbindelse med Træskibssejladsen.
November og december: i samarbejde med Lion’s clubben fik vi igen mulighed for en salgsudstilling i en pop-up butik i gågaden i forbindelse med julehandlen.

Foredrag:
Og i løbet af året har flere bestyrelsesmedlemmer afholdt foredrag efter invitation fra lokale foreninger, skoler og institutioner. Vi har som regel også vores salgsbod med, når vi afholder foredrag.
Vi var for øvrigt inviteret af Morsø Kommunalbestyrelse til et foredrag som et temamøde efter et kommunalbestyrelsesmøde. Vi er beærede over, at Morsø Kommune fortsat støtter vort arbejde og er interesserede i samarbejdet med Bukoba Municipal Council.

Kaffesalg:
Vi fortsætter det fine samarbejde med Prebens Vinhandel med salg af Bukoba Kaffe.
Vi forventer at have nye varer med hjem ved årets besøg i Bukoba.

Information:

  • Vi bestræber os på hele tiden at informere om alle vore aktiviteter på hjemmesiden, face-book siden, via nyhedsbreve og Twiga Time
  • På netavisen Globalnyt bruger vi muligheden for at annoncere om vore arrangementer – og derfra har man meddelt os, at de er glade for vores input, så læserne kan se, der også foregår noget udenfor København
  • Tak for et godt samarbejde med de lokale medier Nordjyske, Ugeavisen, Limfjord Up-date og KunMors som altid er villige og interesserede i at fortælle om vort arbejde.
  • Især var vi beærede over, at KunMors sendte en journalist – Katrine Hedegaard – med på projektbesøget i Bukoba i juni måned sidste år.

Ny Afrika-plan:
8. marts i år åbnede statsminister Mette Frederiksen kick-off konference for arbejdet med den nye Afrikastretegi, som forventes klar i sensommeren i år.
Der lægges op til en nytænkning af dansk-afrikansk partnerskab, så det opdateres til den nye geopolitiske virkelighed, så vi glæder os meget til at få kendskab til, hvad det vil betyde for vort samarbejde med Bukoba.

Medlemmer:
I januar blev opkrævet kontingent for 2024.
Har man ikke fået betalt endnu, er der mulighed for at gøre det i aften. Vores kasserer Peter er klar til at tage imod pengene. Mobile pay kan også benyttes. Husk at oplyse, det er kontingent og navn, hvis man overfører pengene.
Det er vigtigt for foreningens arbejde at have folkelig forankring via mange medlemmer. Dette fremmer mulighederne for at søge om midler fra offentlige fonde, og vi er meget glade for de nye medlemskaber, vi har fået i det forløbne år – især gennem vort engagementsprojekt og håndarbejdsarrangementer.

Samarbejdspartnere:
Jeg vil gerne takke vore samarbejdspartnere for fælles projekter i det forløbne år:

  • Morsø Kommune
  • Danmission
  • Danida
  • JEEP Folkecenter i Uganda
  • Nordisk Folkecenter for Vedvarende Energi
  • CISU
  • Center for Kirkeligt Udviklingssamarbejde

Tak til medlemmer og andre interesserede, der støtter vort arbejde.

Bestyrelsen:
Til sidst tak til den øvrige bestyrelse for godt og positivt samarbejde.
Vi har nogle gode samtaler og diskussioner i bestyrelsen, og det er dejligt, at alle altid er parate til at tage fat, når der er brug for det, og vi er jo allerede i fuld gang med dette års aktiviteter.

Anne Mette Schrader
Formand